Wat houdt genderidentiteit nu in!

genderdysforie

 

Hoe het begon bij mij

 gerttin
Na het overlijden van mijn vriendin en ik geen tijd kreeg om goed het rouwproces en de rust te nemen kreeg ik een burn-out mijn Huisarts schreef mijn een antidepressiva voor. En via de WMO kreeg ik ambulante begeleiding na dat er een ervaren begeleidster erbij kwam die toen alles geregeld had voor mij qua voorzieningen. Ook hebben ze voor mij geregeld bij Mediant om een rouwproces met een psycholoog hieruit is al gebleken dat de hoeveelheid antidepressiva te hoog was dus moest deze eerst afbouwen eer ze konden beginnen. Na een jaar dat ik weer bijna eruit was kreeg ik nachtmerries van mijn trauma van vroeger. Na een paar goede gesprekken met mij ambulante begeleidding die ik verteld heb van gevoelens dat ik graag een vrouw zou willen zijn maar het niet naar buiten durf om dan aangekeken te worden. Terwijl ik het haar vertelden keek ze mij aan en legde ze mij uit dat ik gewoon mij zelf mag zijn. Dit heb ik dan ook gedaan en merkte dat bijna niemand er na keek en gewoon mij goede dag zei of een gesprek. 

 En daar ben ik de ambulante zorg heel dankbaar voor. 

  

 

De weg naar de psychologenpraktijk

    

 Mijn weg naar transitie

 

Naar ik samen met de begeleiders naar een leuke naam heb gezocht en op internet naar informatie, en via een kennis te horen kreeg dat er een stichting bestond die mensen zoals ik konden begeleiden. Ik heb opgebeld en we hebben een dag afgesproken.

Ook een van mijn begeleidsters was bij het gesprek aanwezig, ik maakte een goede zelfverzekerder indruk volgens die dame. Het was zelf mijn eerste complement ze heeft uitgelegd wat erbij komt kijken en waar de wachttijden kort zijn. Ook gaf ze aan wat ik allemaal moest doen van mijn begeleidster moest ik dit even noteren. Ook kreeg in v/d dame te horen dat er maandelijks een transgendercafé is bij Stonewall café hier in de stad en heeft ze mij uit genodigd. Wat een gesprek van een uurtje moest duren werd ondertussen bijna 3 uurtjes.

Ik ben met haar gegevens naar de huisarts gegaan die deed nogal moeilijk en vond Amsterdam het VU beter voor mij was kon ik er nog 6 jaar over na denken, waarop ik gewoon zij nee ik ga naar De vaart in Assen want daar was toen de wachttijd maar een half jaar. Dus waren we daar binnen een 2 minuten weer weg. 

Ook ben ik naar het Transgendercafé geweest en daar werd mij verteld dat ik al met logopedie aan de gang kon, dit doe ik nu alweer meer dan een jaar en het wordt steeds beter mijn nieuwe stem. 

Heb ondertussen al een intakegesprek gehad was wel eerst zenuwachtig van word ik gehoord, gelukkig zag hij dat ik er wel goed als een dame er uitzag ook dat ik al via mijn eigen map die hij al mocht inkijken, dat ik wel voor behandeling in aanmerking kom

 

 

 Waarom Transgenderzorg;

 

Dit zijn Transgenders die het proces al hebben doorlopen en merken dat er nog veel onwetendheid is over transpersonen. Ze hebben een stichting hier nu in Twente omdat deze regio een beetje vergeten wordt en ook hier komt genderdysforie voor. Je kunt bij hen een persoonlijk begeleiding krijgen ook helpen ze je met je familie, eigenstijl ontdekken en begeleiding naar werk. Hier onder kun je naar de site voor meer informatie met wat ze doen.





Ik ben goed geholpen door Transgenderzorg Twente ook bij het transgendercafé krijg ik goede raad waar ik dan wat aan heb. En ben ik blij dat de acceptatie hier ook begint te komen.

Ondertussen is mijn bubbel al wat groter het appartementengebouw waar ik woon word ik al geaccepteerd ook durf ik naar het winkelcentrum hierop zuid te lopen. En word ik gewoon als mevrouw aangesproken kan gewoon nu niet wachten op de behandeling zo gelukkig voel ik mij nu.

Wat is genderdysforie

 

Genderdysforie1 is het diepe gevoel van onbehagen dat iemand ervaart als het geboortegeslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen. Dit gevoel kan leiden tot een sterk verlangen om het uiterlijk geheel of gedeeltelijk aan te passen aan de genderidentiteit. Sommige mensen met genderdysforie kiezen bijvoorbeeld voor medische behandelingen, zoals hormoontherapie of operaties, om hun lichaam beter te laten passen bij hun innerlijke beleving. Het kan ook gepaard gaan met depressieve klachten of angst.

Het begrip gender omvat hoe iemand zichzelf ervaart (genderidentiteit) en hoe anderen omgaan met genderverschillen en genderrollen. Mensen met genderdysforie uiten zich op verschillende manieren:

  • Sommigen leven voor een klein deel van de tijd, of in een kleine kring, volgens het gewenste geslacht.
  •  Anderen kiezen ervoor om genderneutraal te leven.
  •  Weer anderen leven volledig in de gewenste genderrol, inclusief kleding, gedrag en voornaam.
  • Psychologische hulp kan nuttig zijn bij het verkennen van hoe je met genderdysforie wilt leven. Een seksuoloog of psycholoog kan hierbij ondersteuning bieden. Ook lotgenotenverenigingen kunnen informatie en steun bieden.

Bij het UMCGkunnen mensen vanaf 18 jaar terecht voor medische behandelingen bij genderdysforie, zoals hormoontherapie of operaties. Voordat een medische behandeling plaatsvindt, zijn er gesprekken om te bepalen of dit de juiste keuze is. Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je wilt leven met genderdysforie, omdat medische behandelingen ingrijpend zijn en blijvende gevolgen hebben voor het lichaam en het leven¹.

1 Voor meer informatie kun u terecht bij de UMCG Groningen

 

 'Lief zijn voor jezelf is één van de allerliefste dingen'

Wees jezelf en voel de liefde van alle mensen die je waarderen om wie je in essentie bent

~ Susan Elzing